Η εκτίμηση του ασθενή πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας ώστε να οργανωθεί το πλάνο της εξέτασης και να λάβει οδηγίες ο ασθενής για την τροποποίηση της αγωγής του.
Η εξέταση γίνεται σε συνθήκες μέθης ενώ χορηγούνται και φάρμακα που απαλύνουν τον βήχα και αναισθητοποιούν τον λάρυγγα ώστε να μην παρουσιαστεί δυσανεξία.
Σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε μαζί σας τις δυνατότητες όσο αφορά την καταστολή (ήπια, μέτρια, βαθειά μέθη) και θα σας βοηθήσουμε να εξετάσετε αμφότερες τις επιλογές προτού αποφασίσετε.
Όταν ο ασθενής βρίσκεται ήδη σε μέθη, με τη χρήση του ειδικού βρογχοσκοπικού υπερήχου, ο ιατρός μπορεί να 'πλοηγηθεί' και δει, τόσο μέσα στους αεραγωγούς, όσο και έξω από αυτούς, δηλαδή στο μεσοθωράκιο και στον πνεύμονα.
Το EBUS επιτρέπει στο γιατρό να επισκοπήσει λεμφαδένες ή παθολογικούς ιστούς από τους οποίους λαμβάνουμε βιοψίες, με τη χρήση ειδικής βελόνης, αποφεύγοντας άλλες δομές, όπως τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει το EBUS TBNA μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδο για την λήψη δειγμάτων από ιστούς που βρίσκονται ακριβώς έξω από τους αεραγωγούς χωρίς επιπλοκές και τους κινδύνους μιας χειρουργικής επεμβασης.
Ο εξειδικευμένος νοσηλευτής μας θα βρίσκεται μαζί σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε από την εξέταση, θα σας εξετάσει και θα σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για τις επόμενες ώρες μετά από την ενδοσκόπηση. Μετά το πέρας της εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μια ώρα και πλέον, μέχρι να πάτε στο σπίτι. Τα φάρμακα της μέθης συνήθως σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ ευχάριστα και ξεκούραστα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγήσετε, να χειριστείτε μηχανήματα ή να πιείτε αλκοόλ την ίδια ημέρα. Θα πρέπει κάποιος να σας συνοδεύσει στο σπίτι. Θα είστε ελεύθεροι να φάτε και να πιείτε ό,τι θέλετε περίπου 1-2 ώρες μετά την εξέταση, ώστε ο λαιμός σας να έχει ξεμουδιάσει και να έχει παρέλθει η επίδραση των φαρμάκων. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να επαναλάβουν τις συνήθεις δραστηριότητες τους μετά από 24 ώρες.
Ο Ενδοβρογχικός υπερηχογραφικός έλεγχος μεσοθωρακίου με διαβρογχική παρακέντηση είναι μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για να ληφθούν δείγματα ιστών του μεσοθωρακίου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες και της καρδιάς, μέσα στον θώρακα. Είναι επίσης γνωστή ως EBUS TBNA. Εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις που η απλή βρογχοσκόπηση δεν αρκεί για να θέσει τη διάγνωση. Διενεργείται σε συνθήκες μέθης και η διαγνωστική ικανότητα της μεθόδου πλησιάζει το 100%.
Με τη χρήση του ειδικού βρογχοσκοπίου ο ιατρός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους αεραγωγούς των πνευμόνων. Το βρογχοσκόπιο έχει ένα ειδικό αισθητήρα υπερήχων στο άκρο του. Αυτό παρέχει υπερηχογραφικές εικόνες που μεταδίδονται σε μια οθόνη τηλεόρασης.
Στην πραγματικότητα ο υπέρηχος επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα από τους αεραγωγούς, δείχνοντας τι υπάρχει στην άλλη πλευρά δηλαδή στο μεσοθωράκιο και στον πνεύμονα. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να επισκοπήσει λεμφαδένες ή παθολογικούς ιστούς από τους οποίους λαμβάνουμε βιοψίες, αποφεύγοντας άλλες δομές, όπως τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει το EBUS TBNA μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδο για την λήψη δειγμάτων από ιστούς που βρίσκονται ακριβώς έξω από τους αεραγωγούς χωρίς επιπλοκές και τον κίνδυνο μιας χειρουργικής επεμβασης.
EBUS κάνουμε για: