υπηρεσιεσ

Εξατομικευμένη

φροντίδα

ΛΙΣΤΕΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Βρογχοσκόπηση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η βρογχοσκόπηση αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει και να συλλέξει 'υλικά' από την τραχεία, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες με τη χρήση ενός λεπτού, εύκαμπτου ελαστικού οργάνου επισκόπησης, το οποίο ονομάζεται βρογχοσκόπιο, μέσω μιας κάμερας που φέρει στο άκρο του.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τι είναι η βρογχοσκόπηση;  

Η βρογχοσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά την οποία ένας μικρής διαμέτρου σωλήνας (βρογχοσκόπιο) εισέρχεται από το στόμα ή την μύτη του ασθενή και κατεβαίνει έως την τραχεία και τους βρόγχους δηλαδή τους κύριος αεραγωγούς που μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες του πνεύμονα.
Με τι μέσα πραγματοποιείται; Ο σωλήνας αυτός είναι εύκαμπτος για να ακολουθεί με ευχέρεια τις καμπύλες του τραχειοβρογχικού δένδρου και φέρει μια κάμερα από την οποία μπορεί να γίνει επισκόπηση. Μέσα σε αυτόν τον σωλήνα υπάρχει ένα κανάλι εργασίας από το οποίο περνούν διάφορα εργαλεία.    

Όποτε η βρογχοσκόπηση χαρακτηρίζεται διαγνωστική μπορεί ο πνευμονολόγος να λάβει υλικά (βιοψίες – εκπλύματα). Όποτε η βρογχοσκόπηση χαρακτηρίζεται θεραπευτική αντίστοιχα μπορεί να παρέμβει ώστε να διανοίξει τον αεραγωγό  ή και να τοποθετήσει stents ή να αφαιρέσει ξένα σώματα ή να σταματήσει την αιμορραγία.

Τι φάρμακα λαμβάνονται κατά τη διεργασία; Η εξέταση γίνεται μετά την λήψη μέθης ενώ χορηγούνται και φάρμακα που απαλύνουν τον βήχα και αναισθητοποιούν τον λάρυγγα ώστε να μην παρουσιαστεί δυσανεξία.

Για ποιους λόγους γίνεται η βρογχοσκόπηση;Οι ενδείξεις της βρογχοσκόπησης είναι ο χρόνιος βήχας, το παρατεινόμενο εμπύρετο, η αιμόπτυση και η παθολογική ακτινογραφία ή αξονική θώρακος. Η εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής και οι επιπλοκές ευρίσκονται σε πολύ μικρό ποσοστό. Η εξέταση πρέπει να γίνει εφόσον ο ασθενής έχει σταματήσει να λαμβάνει αντιπηκτικά ή και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και είναι ασφαλής από καρδιολογική σκοπιά.
   Τι προετοιμασία χρειάζεται;Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση του ασθενή πρέπει να προηγηθεί της διαδικασίας ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα, να ληφθούν οι αποφάσεις για το πλάνο της εξέτασης και να λάβει οδηγίες ο ασθενής για την τροποποίηση της αγωγής του.


Είναι επικίνδυνη η εξέταση; Η βρογχοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση με μικρό ρίσκο και σπάνιες επιπλοκές. Μικρό είναι το ποσοστό λοίμωξης- εύκολα αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά εκ του στόματος, και αιμορραγίας που περιορίζεται εύκολα χάρη στις ενέργειες του επεμβατικού πνευμονολόγου, το ίδιο συμβαίνει και με την μικρή διαρροή αέρα στον χώρο που περιβάλει τον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμοθώρακας καθώς τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να επέμβει ο ιατρός και η επιπλοκή αυτοπεριορίζεται.

Διαδικασία: Η διάρκεια της βρογχοσκόπησης είναι ανάλογη με την πράξη αλλά δεν διαρκεί πάνω από 20-30 λεπτά. Κατά την διάρκεια αυτής ο ασθενής έχει λάβει τοπική αναισθησία καθώς και μέθη. Σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε μαζί σας τις δυνατότητες όσο αφορά την καταστολή (ήπια, μέτρια, βαθειά μέθη) και θα σας βοηθήσουμε να εξετάσετε αμφότερες τις επιλογές προτού αποφασίσετε.

Γιατί να κάνω βρογχοσκόπηση; Η βρογχοσκόπηση είναι η κυριότερη τεχνική που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
Άλλες, κοινές περιπτώσεις που χρειάζεται η βρογχοσκόπηση είναι:
Η λοίμωξη (πχ πνευμονία, φυματίωση, βρογχίτιδα): Συγκεκριμένα υλικά λαμβάνονται βοηθώντας τον ασθενή να λάβει την σωστή θεραπεία με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Παράλληλα αναρροφώνται βλεννοπυώδεις εκκρίσεις βοηθώντας στην σωστότερη κάθαρση του πνεύμονα και την ευκολότερη αναπνοή του ασθενή.
Αιμορραγία: Ο εντοπισμός του μέρους και της βλάβης που αιμορραγεί καθώς και η αντιμετώπιση της αιμορραγίας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και γρήγορα χωρίς να κινδυνέψει ο ασθενής.
Επιμονος βήχας: Για την διαφοροδιάγνωση του βήχα μπορεί εύκολα να επισκοπηθεί εάν οφείλεται στους αεραγωγούς, στην δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών ή στην ύπαρξη Συνδρόμου Βήχα των Ανώτερων Αεραγωγών.
Παθολογικές απεικονιστικές εξετάσεις: Η αξονική τομογραφία και η ακτινογραφία θώρακος δεν είναι 100% διαγνωστικές και ορισμένες φορές η διαφοροδιάγνωση και η θεραπεία απαιτεί λήψη βιοψίας και παθολογοανατομικών και κυτταρολογικών υλικών για την έγκυρη απόδειξη της διάγνωσης κάτι που γίνεται με την βρογχοσκόπηση.
Διάνοιξη : Παθήσεις κακοήθεις ή και καλοήθεις σχηματίζουν συχνά στενώσεις και αποφράξεις αεραγωγών με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αναπνέει εύκολα ή να αναπνέει με θόρυβο (συρίττουσα αναπνοή). Η θεραπευτική βρογχοσκόπηση είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποκαταστήσει την βατότητα των αεραγωγών και σε ορισμένες περιπτώσεις, να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή.
Ξένο σώμα: Η εισρόφηση ξένου σώματος, όπως πχ κόκκαλο ψαριού ή ξηρός καρπός, εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται επιτυχώς βρογχοσκοπικά.

Ενδοβρογχικός Υπέρηχος EBUS-Linear probe

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πρόκειται για τεχνική που συνδυάζει τη χρήση βιντεοβρογχοσκοπίου και υπερήχου για την απεικόνιση και λήψη βιοψιών από λεμφαδένες ή παθολογικούς ιστούς που βρίσκονται 'έξω' από το βρογχικό δέντρο, στον πνεύμονα και στο μεσοθωράκιο. Αυτό κάνει το EBUS TBNA μια εξαιρετικά χρήσιμη και ασφαλή μέθοδο για τη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς τον κίνδυνο και τις επιπλοκές μιας χειρουργικής επεμβασης.




πληροφοριεσ
Τι είναι ακριβώς ο ενδοβρογχικός υπερηχογραφικός έλεγχος του μεσοθωρακίου με διαβρογχική παρακέντηση;
Ο Ενδοβρογχικός υπερηχογραφικός έλεγχος μεσοθωρακίου με διαβρογχική παρακέντηση είναι μια ειδική τεχνική που χρησιμοποιείται για να ληφθούν δείγματα ιστών του μεσοθωρακίου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες και της καρδιάς, μέσα στον θώρακα. Είναι επίσης γνωστή ως EBUS TBNA. Εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις που η απλή βρογχοσκόπηση δεν αρκεί για να θέσει τη διάγνωση. Διενεργείται σε συνθήκες μέθης και η διαγνωστική ικανότητα της μεθόδου πλησιάζει το 100%.

Πώς λειτουργεί; Με τη χρήση του ειδικού βρογχοσκοπίου ο ιατρός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους αεραγωγούς των πνευμόνων. Το βρογχοσκόπιο έχει ένα ειδικό αισθητήρα υπερήχων στο άκρο του. Αυτό παρέχει υπερηχογραφικές εικόνες που μεταδίδονται σε μια οθόνη τηλεόρασης.Στην πραγματικότητα ο υπέρηχος επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα από τους αεραγωγούς, δείχνοντας τι υπάρχει στην άλλη πλευρά δηλαδή στο μεσοθωράκιο και στον πνεύμονα. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό να επισκοπήσει λεμφαδένες ή παθολογικούς ιστούς από τους οποίους λαμβάνουμε βιοψίες, αποφεύγοντας άλλες δομές, όπως τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει το EBUS TBNA μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδο για την λήψη δειγμάτων από ιστούς που βρίσκονται ακριβώς έξω από τους αεραγωγούς χωρίς επιπλοκές και τον κίνδυνο και τις επιπλοκές μιας χειρουργικής επεμβασης.

Πότε κάνουμε EBUS;
EBUS κάνουμε για:
Πρώιμη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα (υπερηχογραφική εκτίμηση βρογχικού ττοιχώματος)
Διάγνωση και σταδιοποίηση του βρογχογενούς καρκίνου (εκτίμηση και σταδιοποίηση λεμφαδενικών ομάδων στο μεσοθωράκιο)
Διάγνωση περιφερικών βλαβών δυσπρόσιτων με το βιντεοβρογχοσκόπιο
Διάγνωση μεσοθωρακικών βλαβών
Διαφοροδιάγνωση μεταξύ φλεγμονοδών και νεοπλασματικών λεμφαδενικών διογκώσεων
Διάγνωση Σαρκοείδωσης
Διάγνωση Λεμφώματος

Η σημαντικότερη από τις χρήσεις του EBUS είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Με τον ακριβή προσδιορισμό του σταδίου, το διεπιστημονικό συμβούλιο αποφασίζει ποια θεραπεία είναι καλύτερη και δίνει οδηγίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια και πώς πρέπει να προχωρήσει ο ασθενής. Ένας από τους τρόπους που ο γιατρός πρέπει να  αξιολογεί το στάδιο του καρκίνου του πνεύμονα είναι να διαπιστώσει εάν έχει εξαπλωθεί σε δομές που ονομάζονται λεμφαδένες και οι οποίοι βρίσκονται στο μεσοθωράκιο.  
Με τον ενδοβρογχικό υπέρηχο έχουμε τη δυνατότητα να ΄ελέγξουμε κάθε λεμφαδένα του μεσοθωρακίου έναν προς έναν με ακρίβεια. Το πόσοι και ποιοί μεσοθωρακικοί λεμφαδένες είναι καλοήθεις ή κακοήθεις καθορίζει την περαιτέρω αντιμετώπιση ( χειρουργική, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, ακτινοβολία ή συνδυασμό τους).
Οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν όταν υπάρχει κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό, κοινή ή ειδική. Οι λεμφαδένες μπορεί επίσης να διογκωθούν σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Με τον έλεγχο των λεμφαδένων για την ανεύρεση καρκινικών κυττάρων, ο ιατρός μπορεί να συνειδητοποιήσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός του πνεύμονα.

Μάθετε περισσότερα

Eνδοβρογχικός Yπέρηχος
EBUS Radial probe

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αποτελεί το σημαντικότερο όπλο του βρογχοσκόπου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Στοχεύει στη λήψη βιοψιών από μικρούς όγκους με τοπική ανάπτυξη και άρα εξαιρέσιμους χειρουργικά, στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου. Πρόκειται για τεχνική που συνδυάζει τη χρήση βιντεοβρογχοσκοπίου και υπερήχου για την απεικόνιση και λήψη βιοψιών από περιφερικές βλάβες του πνεύμονα που δεν είναι εφικτό να προσεγγιστούν με τη συμβατική βρογχοσκόπηση.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η διάγνωση των περιφερικών βλαβών του πνεύμονα και του μονήρους πνευμονικού όζου (ΜΠΟ) αποτελούσε τεχνικά, μέχρι πρότινως, τη σημαντικότερη πρόκληση για τον βρογχοσκόπο. Τέτοιες βλάβες εντοπιζονται περιφερικά στους πνεύμονες και τα συμβατικά βρογχοσκόπια δεν μπορούσαν να χωρέσουν και να 'φτάσουν' στα σημεία στόχους ώστε να απεικονιστούν και να ληφθεί βιοψία.

Η ενδοβρογχική υπερηχογραφία με EBUS- Radial probe αποτελεί την πιο σύγχρονη και ασφαλή επιλογή στη διάγνωση των περιφερικών βλαβών του πνεύμονα. Χρησιμοποιείται ένας μικροσκοπικός υπέρηχος μεγέθους 'οδοντογλυφίδας', διαμέτρου 1.4 mm, ο οποίος διέρχεται μέσω ενός καθετήρα από το κανάλι εργασίας του βρογχοσκοπίου και προωθείται μέχρι τη βλάβη, εκεί που δεν μπορεί να φτάσει το ενδοσκόπιο. Μόλις εντοπιστεί και απεικονιστεί η βλάβη, λαμβάνεται βιοψία με τη χρήση ανάλογου μεγέθους λαβίδας ή κρυοβιοψία και το υλικό στέλνεται για ιστολογική ταυτοποίηση.
Συνδυάζεται κατά κανόνα με τη χρήση 3D Navigational Bronchoscopy και ακτινοσκόπησης (flu guided)

Το EBUS-Radial probe θεωρείται σήμερα μέθοδος εκλογής για την πρώιμη διάγνωση του μονήρους πνευμονικού όζου. Προσφέρει ασφάλεια και υψηλά διαγνωστικά αποτελέσματα.

Περισσότερα στο βίντεο

Κρυοθεραπεία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Κρυοθεραπεία είναι η εφαρμογή ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών (ψύχους) μέσω ενός ειδικού καθετήρα σε μια βλάβη εντός του αεραγωγού (βρόγχου) ώστε να παγώσει. Η διαδικασία αυτή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη λήψη ενός μεγάλου και ικανού για περαιτέρω παθολογοανατομικό έλεγχο δείγματος που δεν διαταράσσει την αρχιτεκτονική του ιστού, για να βοηθήσει στην διάγνωση μιας πάθησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί
Α. στην αφαίρεση ξένων σωμάτων που εισροφηθηκαν στο βρογχικό δέντρο ( πχ κόκκαλα, ξηροί καρποί κλπ)
Β. στην συρρίκνωση ενός ενδοβρογχικού όγκου που αιμορραγεί προκαλώντας απόφραξη και βοηθά ως προς την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα η δύσπνοια και ο βήχας
Γ. στην διάνοιξη από πλήρη απόφραξη του αεραγωγού που προκαλείται από έναν ενδοβρογχικό όγκο.
Δ.  στην αντιμετώπιση αιμορραγίας
Ε. στην λήψη υλικού από απομακρυσμένα σημεία του πνεύμονα που έχουν υποστεί βλάβες από διάμεσες πνευμονοπάθειες πχ από την Ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση που κατά κύριο λόγω προσβάλει την περιφέρεια των κάτω πνευμονικών λοβών σημείο πολύ δυσπρόσιτο για την συμβατική βρογχοσκόπηση.

Πως γίνεται η εξέταση; Η κρυοθεραπεία γίνεται κατά την διάρκεια της βρογχοσκόπησης. Ο ασθενής βρίσκεται υπό μέθη και τοπική αναισθησία.  Κατά την διάρκεια της εξέτασης περνάει ο ειδικός καθετήρας της κρυοθεραπείας, που ψύχεται και εφάπτεται της ενδοβρογχικής βλάβης η οποία παγώνει και αφαιρείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από την συμβατική βιοψία με λαβίδα ή την θερμολαβίδα.

Η ενδοβρογχική κρυοθεραπεία είναι μια ασφαλής διαδικασία στα χέρια έμπειρων βρογχοσκόπων. Ο κίνδυνος επιπλοκών δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν σε μια απλή βρογχοσκόπηση.

Μάθετε περισσότερα στο βίντεο

Διαβρογχική Κρυοβιοψία -TBLCB

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αποτελεί εξειδικευμένη τεχνική κρυοθεραπείας. Να σημειωθεί ότι είμαστε η πρώτη πνευμονολογική ομάδα στη Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε προ 6ετίας να διενεργεί Διαβρογχική Κρυοβιοψία, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα αποτελέσει μέθοδο εκλογής για τη διάγνωση της πνευμονικής ίνωσης αντικαθιστώντας τη χειρουργική βιοψία πνεύμονα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η διαβρογχική κρυοβιοψία (TBLCB) είναι μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική, ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται στη διάγνωση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης και των περιφερικών πνευμονικών όζων.

Με την TBLC μπορούμε εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς νοσηλεία να προβούμε στη λήψη βιοψίας από τους πνεύμονες και επομένως, στην έγκαιρη διάγνωση και στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Διενεργείται υπό συνθήκες γενικής αναισθησίας ( ο ασθενής είναι διασωληνωμένος) όπου χρησιμοποιείται πολύ λεπτός καθετήρας- cryoprobe της τάξης του 1,1mm, ο οποίος προωθείται στην περιοχή στόχο από όπου και λαμβάνεται βιοπτικό υλικό. Χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με ακτινοσκόπηση, Radial EBUS ή/και 3D Navigational Bronchoscopy. Οι πιθανές επιπλοκές είναι ο πνευμοθώρακας και η αιμορραγία και είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες.  

Στα έμπειρα βρογχοσκοπικά χέρια αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο τόσο για την διάγνωση της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης όσο και των περιφερικών όζων του πνεύμονα που είναι αδύνατο να προσεγγιστούν με την συμβατική βρογχοσκόπηση.

Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση είναι μία χρόνια, μη αναστρέψιμη ινωτική πνευμονοπάθεια, η οποία εξελίσσεται προοδευτικά και έχει θανατηφόρο κατάληξη. Η διάμεση επιβίωση εκτιμάται στα 3-5 έτη μετά τη διάγνωση. Αφορά περισσότερο άνδρες καπνιστές άνω των 45 ετών. Για την επίτευξη της διάγνωσης σε ορισμένα περιστατικά μπορεί να απαιτείται βιοψία πνεύμονα. Αυτή, μέχρι πρότινως διενεργούνταν μόνο χειρουργικά με ό,τι κίνδυνο και ταλαιπωρία συνεπάγεται αυτό για τον ασθενή. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς οδηγίες, πλέον, δύναται να γίνεται και βρογχοσκοπικά με την διαβρογχική κρυοβιοψία.

Άκαμπτη Βρογχοσκόπηση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για βρογχοσκόπηση με άκαμπτο βρογχοσκόπιο. Το άκαμπτο βρογχοσκόπιο αποτελεί το εργαλείο εκλογής, όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε βρογχοσκόπηση για θεραπευτικούς λόγους
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 Διενεργειται από έμπειρο εξειδικευμένο βρογχοσκόπο σε χειρουργική αίθουσα, με γενική αναισθησία. Ο ασθενής παραμένει για παρακολούθηση στην κλινική για ενα βράδυ.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της απόφραξης της τραχείας ή των βρόγχων, από κάποιο όγκο (καλοήθη ή και κακοήθη), τη διάνοιξη στενώσεων (πχ στένωση μετά από διασωλήνωση), την αφαίρεση ξένου σώματος (πχ. κόκκαλο από κοτόπουλο, κουκούτσι, καρφίτσα κτλ.) και της μαζικής αιμορραγίας.
Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η ευχέρεια κινήσεων και η δυνατότητα χρήσης εργαλείων όπως laser, ηλεκτροκαυτηρία, Argon Plasma Coagulation, κρυοθεραπείας, μέσω του μεγάλου αυλού του ακάμπτου βρογχοσκοπίου. Σε κατάλληλες περιπτώσεις, κατόπιν αυστηρών ενδείξεων, μπορούμε να τοποθετήσουμε ενδοπρόθεση (stent), ώστε ο αεραγωγός να παραμείνει ανοιχτός.

Virtual Navigation Bronchoscopy

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πρόκειται για βρογχοσκόπηση καθοδηγούμενη από σύστημα τρισδιάστατης πλοήγησης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βρογχοσκόπηση με σύστημα πλοήγησης (Virtual 3D Navigation Bronchoscopy): Θυμίζει την τεχνολογία του GPS που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο μας. Πρόκειτα σύγχρονο λογισμικό που κάνει ανασύσταση της αξονικής τομογραφίας θώρακος υψηλής ανάλυσης. Κατόπιν δημιουργεί μια τρισδιάσταστη (3D) απεικόνιση των βρόγχων (βρογχοσκόπηση εικονικής πραγματικότητας) όπου ουσιαστικά υποδεικνύει το βρογχικό «μονοπάτι» που οδηγεί στη βλάβη.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα βέλτιστου σχεδιασμού της εξέτασης μας, καθώς και real-time καθοδήγηση την ώρα της εξέτασης. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα virtual navigation bronchoscopy που διατίθεται στη χώρα μας. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με Radial Ebus και ακτινοσκόπηση.

Θωρακοσκόπηση

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ενδοσκοπική τεχνική, που πραγματοποιείται με μέθη και τοπική αναισθησία και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση πλευριτικών συλλογών
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 


Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική και εξαιρετικά ασφαλή τεχνική η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε την υπεζωκοτική κοιλότητα, δηλαδή τον χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος.
Η εξέταση πραγματοποιείται σε ενδοσκοπική ή χειρουργική αίθουσα σε συνθήκες τοπικής αναισθησίας και μέθης ή γενικής αναισθησίας. Διαρκεί συνήθως 30΄- 45΄ . Ο ιατρός 'πλοηγείται' στην υπεζωκοτική κοιλότητα με τη βοήθεια ενός βιντεοθωρακοσκοπίου και, υπό άμεση όραση, με τη χρήση κατάλληλων διαγνωστικών εργαλείων μπορεί να 'στραγγίσει' την θωρακική κοιλότητα από το πλευριτικό υγρό, να πάρει βιοψίες από εστίες ύποπτες κακοήθους εξαλλαγής ή και να προχωρήσει σε χημική πλευροδεσία (εμφύσηση στη θωρακική κοιλότητα στείρου τάλκ).
Διαφέρει από τη χειρουργική μέθοδο (Video Assisted Thoracoscopic Surgery – VATS), στο ότι χρησιμοποιεί μια πύλη εισόδου της κάμερας και των εργαλείων (uniportal – μέσω μιας μικρής τομής 1.0 – 1.5cm), αντί για τρείς (VATS). Για το λόγο αυτό βέβαια, περιορίζεται στη διάγνωση πλευριτικών συλλογών,  καθώς και στη φαρμακευτική αντιμετώπιση καρκινικών συλλογών με την τεχνική της πλευροδεσίας με τάλκη.
Ο ασθενής νοσηλέυεται για 1-4 ημέρες συνολικά, ανάλογα με την περίπτωση και την αιτία για την οποία διενεργείται η θωρακοσκόπηση.